Şobolanul B (RATB) – Scurtă istorie

sobolanul-b

Regia Autonomă de Transport București (RATB) este principala companie de transport public de persoane din București și județul Ilfov și include o rețea întinsă de autobuze, troleibuze, tramvaie și o linie de metrou ușor.

1871
Se înființează prima Societate Română de Tramvaiuri, pe străzile Bucureștiului văzându-se primele tramvaie tractate de cai.
1894
Se dă în folosință prima linie electrică pentru tramvaie, pe traseul Obor - Cotroceni.
1909
Se adoptă Legea pentru înființarea Societății Comunale pentru construcţiunea și exploatarea tramvaielor în București – noua concesiune se va numi S.T.B.
1921
Începe o nouă perioadă de dezvoltare a S.T.B, ajungând cea mai importantă societate de transport public din țară.
1923
Au fost achiziționate vagoane THOMPSON - HOUSTON și 2 convertizoare de 1000 kW/unitate de la firma SIEMENS - SCHUCKERT.
1924
Ia ființă primul laborator de psihologie experimentală aplicată din România.
1929
Încetează circulația tramvaielor cu cai.

2010, ora opt și oleacă
Încetează circulația tramvaielor cu cai, tramvaielor pe (bă)șine, tramvaielor cu fraieri ce nu au bani de mașină, autobuzelor cu fraieri ce nu au bani de mașină, bani de benzină, de metrou, de medicamente, de haine, de șpagă la medic, de întreținere, de mâncare. A autobuzelor cu fraieri fără speranțe, plini de credite, conștiincioși plătitori de impozite, accize, Ro-vinieta pentru gropi și drumuri suspendate, taxa de primă înmatriculare, plătitori de comision de depunere, de retragere, de răzgândire, de consultare, de acordare, de de-acordare, posesori de bilete și portofel electronic, portofel cu conținut îndoielnic, vremelnic și volatil, bonuri de masă, bonuri de pensie, tichete cadou, bilete la șase din patruș’nouă, bingo și Joker.
2010, ora opt și oleacă mai mult
Încetează circulația legendarului tramvai patrușiunu – 41, fă treaba mare și tragi cu tunu' – pe străzile Bucureștiului văzându-se turme de fraieri fraieriți mișunând frenetic și resemnați spre locurile de pășunat și muls, frustrați că Regele Metro (Metro Rex sau METROREX) nu trece și pe la ei prin cartier (cartier rimează cu Sydney Poitier, nu?)
2010, 1 aprilie, toată ziua (probabil și mâine)
Câteva dintre licitațiile Șobolanului B (Rat1 B sau RATB) al căror termen limită de depunere a ofertei va expira curând:
  • Arbore motor și tambur frână TE022;
  • Leviere frână pentru autobuze;
  • Hârtie.

  1. Șobolan (eng.) ↩︎