Cimitirul Ambițiilor

cimitirul-ambitiilor
 1. Eu
  :
  Alo, da?
 2. X
  :
  Domnul Escu?
 3. Eu
  :
  La telefon!
 4. X
  :
  Bună ziua domnule Escu. Sunt doamna M.

Oh! Frisoane reci mă trec pe șira spinării. Doamna M. nu se ocupă personal de afaceri decât în cazuri excepționale.

 1. Eu
  :
  Bună ziua doamnă. Cu ce vă pot ajuta?
 2. M.
  :
  Domnule Escu, vă contactez în legătură cu cererea dumneavoastră nr. 190512 pentru evenimentul de sâmbătă după amiaza. O procesiune pentru Om de afaceri de succes, corect?
 3. Eu
  :
  Da doamnă, exact! Este vreo problemă? întreb eu moale, îngrijorat deja.
 4. M.
  :
  Domnule Escu, ne pare rău să vă informăm, dar nu mai avem locuri pentru sâmbătă. De fapt pentru toată săptămâna. După cum știți este o perioadă foarte grea pentru toată lumea, criza financiară, situația, în general, este destul de dificilă. Suntem suprasolicitați în această perioadă.
 5. Eu
  :
  Înțeleg…
 6. M.
  :
  Îmi pare nespus de rău domnule Escu, știu că doreați să încheiați situația cât mai repede, dar îmi este imposibil să vă găsesc un loc în acest moment. Nu cred că am mai fost așa de solicitați din 1929. După cum bănuiți, cererea dumneavoastră este foarte uzitată în această perioadă, avem cam zece evenimente de tipul Om de afaceri de succes pe zi.
 7. Eu
  :
  Oh…
 8. M.
  :
  Da, este unul din cele mai căutate produse ale noastre, domnule Escu.

Puteam să-i simt zâmbetul superior la capătul celălalt al receptorului. Doamna M. are o voce caldă, dar cumva înnegurată și nepământeană. Mă trezesc întrebându-mă cum arată. Nu sunt sănătos! Îmi alung repede gândul, speriat.

 1. Eu
  :
  Înțeleg. Chiar nu se poate face nimic? Eventual o procesiune discretă, patru, cinci persoane. Putem renunța și la fanfară dacă este cazul. Știți, am făcut deja aranjamentele necesare, mi-am anunțat prietenii, am pregătit și aniversarea evenimentului…
 2. M.
  :
  Regret domnule, chiar este imposibil în acest moment. Avem programări pentru fiecare zi din săptămâna aceasta. Puteți aștepta câteva zile, sau vă pot sugera o alternativă. Avem o colaborare eficientă cu cei de la Crematoriul Speranțelor.
 3. Eu
  :
  Stimată doamnă, îmi cunoașteți opțiunile. Speranța iese din calcul.
 4. M.
  :
  Da domnule, știu. Tocmai de aceea v-am sunat personal. Încă odată, regret nespus. Am să vă anunț imediat ce vom avea ceva disponibil. La revedere domnule Escu, o zi bună.
 5. Eu
  :
  Bine doamnă, mulțumesc pentru informație. O zi bună și dumneavoastră.

Închid telefonul cu privirea pierdută pe geam. La naiba! La asta nu mă așteptam. După zece ani de ezitare, îmi fac curaj să accept realitatea și acum asta! Incredibil! Frustrat, arunc telefonul pe măsuța de cafea și îmi aprind o țigară. Va trebui să anunț pe toată lumea să își facă alte planuri. Aranjasem și petrecerea. La naiba! Fumez și încep să mă calmez. Un zâmbet fugar îmi străfulgeră chipul când îmi amintesc de procesiunea pentru Doctor neuro-chirurg organizată de vecinul meu de la etajul doi. A fost un spectacol total, lume multă, fanfară, focuri de armă, un panegiric fulminant. Petrecerea de după a fost la fel de reușită. Toată lumea a văzut Anatomia lui Grey se pare.

Eh, ça ne fait rien1. Am așteptat atât. Mai pot aștepta o săptămână. Îmi torn un pahar de Whisky. Sau Whiskey! Apropos de asta, Whiskey – cu e – se spune la produsele spirtoase de gen din SUA și Irlanda și Whisky – fără e – pentru produsele din celelalte țări (Canada, Scoția și Japonia). Am învățat asta la petrecerea prietenului meu Marant. Procesiunile pentru Bărbat sexy, slab dar bine făcut sunt cele mai nebunești și cantitățile de alcool consumate tind spre infinit.

Soneria telefonului mă ia prin surprindere:

 1. Eu
  :
  Alo?
 2. M.
  :
  Domnule Escu, sunt doamna M. De două ori în aceeași zi!?
 3. Eu
  :
  Da doamnă, vă ascult.
 4. M.
  :
  Domnule Escu, cred că am găsit o soluție pentru problema dumneavoastră de sâmbătă. Conform clauzei 66 din contract, procesiunile cumulate au prioritate față de cele normale. Mă urmăriți domnule Escu?
 5. Eu
  :
  Da…
 6. M.
  :
  Bun, deci pentru a beneficia de acces prioritar, vom organiza două procesiuni într-una. Nu știu de ce nu m-am gândit mai devreme la asta.
 7. Eu
  :
  Aha. Mintea îmi lucrează febril. Nu e o idee rea deloc. Doi iepuri dintr-un foc.
 8. M.
  :
  Conform opțiunilor dumneavoastră domnule Escu, va trebui să alegeți o altă procesiune secundară. Doriți să vă citesc lista?
 9. Eu
  :
  Va rog.
 10. M.
  :
  Bun, deci aleator, avem: Self-employed, Un tată bun, Avocat de succes, Bărbat norocos în dragoste, Globe-Trotter, Soț fidel și iubitor, Director cu secretară personală
 11. Eu
  :
  Cred că ultima opțiune este în regulă, doamnă…
 12. M.
  :
  Director cu secretară personală? Sunteți sigur domnule Escu?
 13. Eu
  :
  Da doamnă… spun cu voce ezitantă, simțindu-mi forțată mâna cumva.
 14. M.
  :
  Perfect domnule Escu! Să recapitulăm: o procesiune cumulată, Om de afaceri de succes plus Director cu secretară personală, sâmbătă la ora 19:05. Vă anunț pe acestă cale că în acest caz beneficiați de fanfară și cititor autorizat de panegiric din partea companiei. Bineînțeles, textele le veți furniza dumneavoastră. Oferim și texte standard, contra cost firește. Este corect?
 15. Eu
  :
  Da doamnă, este în regulă.
 16. M.
  :
  Bine domnule Escu, rămâne pe sâmbătă la ora stabilită. Și nu uitați, pentru trei procesiuni cumulate beneficiați de una gratuită. O zi bună domnule. La revedere!
 17. Eu
  :
  La revedere doamna M.! Mulțumesc pentru ajutor.

Două într-una? La naiba, de ce nu? Se poartă. Va trebui să măresc cantitatea de alcool, să nu par zgârcit. Fumez gânditor cu o senzație acută că mi-a scăpat ceva. Ah! La naiba! Am uitat să fac programare pentru luna viitoare. La naiba! Bărbat norocos în dragoste este ca un fel de majorat. O procesiune deosebită ce necesită pregătiri și invitați speciali. Pun mâna pe telefon în timp ce mai beau o gură de whisky întrebându-mă dacă îmi va răspunde tot doamna M. Ar fi prea de tot!

 1. Eu
  :
  Alo, Cimitirul Ambițiilor?…

 1. Nu contează (fr.) ↩︎