Maura Lee Karupt

maura-lee-karupt

Maura Lee a mai adăugat fond de ten. Cu o mână sigură, întinde pasta prăfoasă folosind mișcări fine și precise. Maura Lee simte că îmbătrânește. Din exterior nu s-ar spune, însă Maura Lee nu se lasă păcălită. Undeva, în interior, motorașul a mai redus din turații.

Semnele sunt acolo, Maura Lee le recunoște frecvent în ultimul timp. Dacă inițial îi era ușor să le ignore, recent găsește dificil să nu se gândească la asta. Câteva riduri fine în colțul ochilor, evitate cu succes până de curând, se încăpățânează să-și facă simțite prezența mai ales după o zi grea. Câteva kilograme în plus, pe care altă dată le-ar fi dat jos imediat prin exerciții furibunde la sală, acum le poartă cu demnitate, alegând cu pricepere, de fiecare dată, o garderobă mai lejeră. Timpul petrecut în oglindă, dimineața, s-a redus și el dramatic. O carieră de succes, solicitantă își cere obolul – se amăgește Maura Lee.

Maura Lee a mai adăugat ruj. Vișiniu, discret, se potrivește cu buzele pline. Și cu unghiile. Unghiile? Se neliniștește pentru câteva momente, încercând să-și amintească ultima vizită la manichiură ori la solar. Maura Lee se ciupește ușor de obraji, pentru culoare. Imaginea reflectată de oglindă îi mai potolește întrucâtva spaima. Este o femeie frumoasă și o știe. Nici cariera, nici gemenii apăruți târziu în viață nu i-au știrbit câtuși de puțin frumusețea. Cel puțin la exterior nu se resimte.

Introspecție – observare și interpretare a propriilor stări și dispoziții mentale și emoționale – recită în gând fără să vrea Maura Lee. Nu! Nu astăzi! Maura Lee a dezvoltat în ultimii ani mecanisme eficiente, perfecte, pentru a evita introspecția. Aproape perfecte. Mai are de rezolvat sufocantele clipe declanșate de o anumită melodie, de o scenă aparte dintr-un anumit gen de film, de combinația aparent aleatoare a unor cifre, de albul cearșafurilor dintr-o cameră solitară de hotel, de oglinda aburindă dintr-o baie fierbinte, de străzile micuțe și cochete dintr-un orășel european. Mai are puțin de lucru dar, pe măsură ce anii trec, știe că îi va fi din ce în ce mai ușor.

Maura Lee a mai adăugat fixativ. Un ultim retuș pentru părul negru-metalic strâns într-un coc complicat și elegant. Privindu-se în oglindă, Maura Lee se trezește privind în gol pentru câteva clipe. Când renunți să mai riști, când alegi semi-conștient comoditatea familiarului împotriva căutării propriei fericiri, când îți construiești sute de micuțe eșafodaje mintale pentru a-ți proteja această alegere evitând cu înverșunare orice ar putea să le amenințe stabilitatea, oare nu asta reprezintă îmbătrânirea?

Maura Lee a scuturat din cap. Nu! Nu astăzi!